Япония

Япония е островна държава в Източна Азия, разположена в Тихия океан, на изток от Китай, Корея и Русия. Територията на Япония е около 378 хил.кв.км. Това е близо 1/25 от площта на САЩ. Голяма част от страната е покрита със зеленина. Почти 67% от площта на Япония е заета от гори и планински масиви, докато обработваемата земя е едва около 13%. Въпреки това, икономиката на страната е една от на-развитите в света.
Япония е конституционна монархия. Държавен глава е императоръти властта му е ограничена. В конституцията той се определя като „символ на държавата и единството на народа“.
Япония е известна още като страната на изгряващото слънце и самураите. Едни от най-известните обичаи са чаената церемония и икебаната. Пространството на ритуала, който цени красотата на простите неща, бива допълнен от изящно подредените цветя. Едно от изкуствата, което възхищава хората от всички нации, това е калиграфията. Изписване на йероглифи с четка и китайски туш е красив ритуал, който учениците изучават като задължителна част от японския език.
Туристически дестинации: Токио, Нико, Камакура, Киото, Нара, Осака, Мацумото.

Площ - 377 835 km² (на 61-во място)
Население (пребр. 2007) - 127 690 244 (на 10-то място)
Столица - Токио
Най-голям град - Токио (13 185 502 души – 2007г)
Официален език - японски
Етнически състав - японци - 99,1%, корейци - 0,6%, други - 0,3%.
Религия – шинтоисти - 81,7%, будисти - 74,6%, християни - 1,3%, други - 0,7%.
Климат - мусонен, субтропичен
Средни температури - януари (-5,6°С), в южните острови до 16 градуса С; юли (22, 28°С)
Валута - японска йена (JPY)
Часова зона: UTC +9
Телефонен код: + 81
Internet TLD: .jp


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Япония
Адрес: Yoyogi 5-36-3, Shibuya-ku, Tokyo 151-0053
Тел.: +81 3 3465 1021
Факс: +81 3 3465 1031
Дежурни телефони в извънработно време: + 81 80 4204 2060 /мобилен/; + 81 3 3465 1021  
E-mail: Embassy.Tokyo@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/japan

Документи за пътуване и визов режим: В страната се влиза с валиден задграничен паспорт.
Българските граждани, притежаващи валидни обикновени паспорти, които желаят да посетят Япония с намерение за временно пребиваване за срок не по-дълъг от 90 последователни дни, могат да влязат на територията на страната, без да е необходимо да им се издават визи.

Митнически изисквания:В Япония съществуват и стриктно се прилагат закони, забраняващи вноса и притежаването на огнестрелни и хладни оръжия от всякакъв вид, в т.ч. - въздушни пистолети, мечове, дълги ножове и др.
При влизане в Япония се допуска безмитен внос на до 3 бутилки алкохол, 400 броя цигари, 100 броя пури,  500 гр. друг вид тютюн,  2 унции парфюм, вещи на пазарна стойност до 200 000 йени.
В Япония е забранен вносът на определен вид лекарствени препарати, дори и предназначени за лично ползване по медицински причини. При всяко пътуване е препоръчително предварителното консултиране с японското посолство за разрешените и неразрешените за внос лекарствени препарати.

Здравни изисквания: Не съществува опасност от заразни болести.
Препоръчително е пътуващите за Япония български граждани, като временно пребиваващи, да потърсят възможности за медицинска застраховка преди пътуването.
Медицинската помощ в Япония е на високо, съвременно ниво и е широко достъпна, макар и много скъпа.

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода. 

Електро захранване: 100V , 50Hz

Транспорт:  в Япония транспортът е много добре развит, спрямо другите държави от Азия и целия свят. Страната е известна със своя междуградски транспорт - високоскоростните влакове Шинкансен, скоростта на които достига до 300 км/ч. Този вид транспорт е предпочитан, защото е бърз, екологично чист и не попада в задръствания - един от основните проблеми на по-развитите държави. В Япония дори има хора , които работят това , да будат пътниците във влака , точно защото влаковете там са най-предпочитания превоз. Летищата в Япония са 176 на брой (2007). 145 от тях са с асфалтирани писти, а 31 - са неасфалтирани.

Национална кухня: оризът оформя кулинарните традиции в Япония.
Думата “гохан” - варен ориз, на японски означава и “ядене”. Това е красноречиво свидетелство за структурата на японското хранене.
Днес японската кулинария става все по-популярна по цял свят. Някои от най-известните традиционни японски ястия са суши и темпура (риби, зеленчуци и морски продукти в панировка); питие: саке; добавки и подправки: соев сос, уасаби, териаки, джинджифил.

Бакшиши: В Япония не е прието да се дава бакшиш. Презумпцията е, че цялото заплащане на служителите се урежда от работодателя им, а клиентът има финансови взаимоотношения само с него. Японските служители възприемат даването на бакшиш за оскърбление, тъй като те смятат, че са длъжни да си вършат работата добре по подразбиране.

Безопасност: Япония е страна с едно от най-ниските нива на престъпност. При загубване на паспорт в Япония, българските граждани следва веднага да уведомят за това местната полиция, както и българското посолство в Токио. При евентуално задържане от японските власти, всеки български гражданин е в правото си да изиска българското посолство да бъде незабавно уведомено за това. В Япония често има земетресения, тайфуни и други природни бедствия.


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах