Вашата оценка 4.67 от 3 гласа

Япония

Япония е островна държава в Източна Азия, разположена в Тихия океан, на изток от Китай, Корея и Русия. Територията на Япония е около 378 хил.кв.км. Това е близо 1/25 от площта на САЩ. Голяма част от страната е покрита със зеленина. Почти 67% от площта на Япония е заета от гори и планински масиви, докато обработваемата земя е едва около 13%. Въпреки това, икономиката на страната е една от на-развитите в света.
Япония е конституционна монархия. Държавен глава е императоръти властта му е ограничена. В конституцията той се определя като „символ на държавата и единството на народа“.
Япония е известна още като страната на изгряващото слънце и самураите. Едни от най-известните обичаи са чаената церемония и икебаната. Пространството на ритуала, който цени красотата на простите неща, бива допълнен от изящно подредените цветя. Едно от изкуствата, което възхищава хората от всички нации, това е калиграфията. Изписване на йероглифи с четка и китайски туш е красив ритуал, който учениците изучават като задължителна част от японския език.
Туристически дестинации: Токио, Нико, Камакура, Киото, Нара, Осака, Мацумото.

Площ - 377 835 km² (на 61-во място)
Население (пребр. 2007) - 127 690 244 (на 10-то място)
Столица - Токио
Най-голям град - Токио (13 185 502 души – 2007г)
Официален език - японски
Етнически състав - японци - 99,1%, корейци - 0,6%, други - 0,3%.
Религия – шинтоисти - 81,7%, будисти - 74,6%, християни - 1,3%, други - 0,7%.
Климат - мусонен, субтропичен
Средни температури - януари (-5,6°С), в южните острови до 16 градуса С; юли (22, 28°С)
Валута - японска йена (JPY)
Часова зона: UTC +9
Телефонен код: + 81
Internet TLD: .jp


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Япония
Адрес: Yoyogi 5-36-3, Shibuya-ku, Tokyo 151-0053
Тел.: +81 3 3465 1021
Факс: +81 3 3465 1031
Дежурни телефони в извънработно време: + 81 80 4204 2060 /мобилен/; + 81 3 3465 1021  
E-mail: Embassy.Tokyo@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/japan

Документи за пътуване и визов режим: В страната се влиза с валиден задграничен паспорт.
Българските граждани, притежаващи валидни обикновени паспорти, които желаят да посетят Япония с намерение за временно пребиваване за срок не по-дълъг от 90 последователни дни, могат да влязат на територията на страната, без да е необходимо да им се издават визи.

Митнически изисквания:В Япония съществуват и стриктно се прилагат закони, забраняващи вноса и притежаването на огнестрелни и хладни оръжия от всякакъв вид, в т.ч. - въздушни пистолети, мечове, дълги ножове и др.
При влизане в Япония се допуска безмитен внос на до 3 бутилки алкохол, 400 броя цигари, 100 броя пури,  500 гр. друг вид тютюн,  2 унции парфюм, вещи на пазарна стойност до 200 000 йени.
В Япония е забранен вносът на определен вид лекарствени препарати, дори и предназначени за лично ползване по медицински причини. При всяко пътуване е препоръчително предварителното консултиране с японското посолство за разрешените и неразрешените за внос лекарствени препарати.

Здравни изисквания: Не съществува опасност от заразни болести.
Препоръчително е пътуващите за Япония български граждани, като временно пребиваващи, да потърсят възможности за медицинска застраховка преди пътуването.
Медицинската помощ в Япония е на високо, съвременно ниво и е широко достъпна, макар и много скъпа.

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода. 

Електро захранване: 100V , 50Hz

Транспорт:  в Япония транспортът е много добре развит, спрямо другите държави от Азия и целия свят. Страната е известна със своя междуградски транспорт - високоскоростните влакове Шинкансен, скоростта на които достига до 300 км/ч. Този вид транспорт е предпочитан, защото е бърз, екологично чист и не попада в задръствания - един от основните проблеми на по-развитите държави. В Япония дори има хора , които работят това , да будат пътниците във влака , точно защото влаковете там са най-предпочитания превоз. Летищата в Япония са 176 на брой (2007). 145 от тях са с асфалтирани писти, а 31 - са неасфалтирани.

Национална кухня: оризът оформя кулинарните традиции в Япония.
Думата “гохан” - варен ориз, на японски означава и “ядене”. Това е красноречиво свидетелство за структурата на японското хранене.
Днес японската кулинария става все по-популярна по цял свят. Някои от най-известните традиционни японски ястия са суши и темпура (риби, зеленчуци и морски продукти в панировка); питие: саке; добавки и подправки: соев сос, уасаби, териаки, джинджифил.

Бакшиши: В Япония не е прието да се дава бакшиш. Презумпцията е, че цялото заплащане на служителите се урежда от работодателя им, а клиентът има финансови взаимоотношения само с него. Японските служители възприемат даването на бакшиш за оскърбление, тъй като те смятат, че са длъжни да си вършат работата добре по подразбиране.

Безопасност: Япония е страна с едно от най-ниските нива на престъпност. При загубване на паспорт в Япония, българските граждани следва веднага да уведомят за това местната полиция, както и българското посолство в Токио. При евентуално задържане от японските власти, всеки български гражданин е в правото си да изиска българското посолство да бъде незабавно уведомено за това. В Япония често има земетресения, тайфуни и други природни бедствия.


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах