Алоха Травел няма да работи на 30.04, 03.05, 04.05 и 06.05.2021 г.

Възстановяване на туризма в Малта

Възстановяване на туризма в Малта
09.04.2021
На състоялата се пресконференция на 30 март, министърът на туризма и защита на потребителите Клейтън Бартоло заяви, че Малта ще започне постепенно да приема туристи от 1 юни 2021 г..
Имайки това предвид, Органът за управление на туризма в Малта стартира план за възстановяване на сектора със схема за финансиране на стойност 20 милиона евро, като пряка помощ и ангажимент за местния бизнес и туристическите заведения и организации .
Съгласно министър Бартоло крайната цел на плана е местния туризъм да бъде насочен по пътя към възстановяване по възможно най-кратки срокове така, че Малта да може да генерира необходимия брой туристи, за да подкрепи инвестицията, направена от местния сектор. Министърът подчерта, че първите страни, за които острова ще отвори врати, ще бъдат Европейските страни и Обединеното кралство, тъй като се очаква те да са постигнали задоволителни нива на ваксинация до началото на юни.
Критериите, от които ще се ръководят властите ще бъдат описани в списъци разделени на три категории- Green List (Зелен Списък), Amber List (Кехлибарен Списък) и Red List (Червен Списък)  за обозначаване на т.н безопасни страни.

Зелен Списък
Пътуващите, пристигащи в Малта от страните изброени в „Зеления списък", НЯМА да бъдат подложени на PCR тест при пристигане. На летището ще има само топлинен скрининг и пристигащите туристи ще трябва да попълнят формуляр - декларация, изискващ информация за пътуванията им през последните 30 дни. По-конкретно, те ще трябва да потвърдят, че не са пътували никъде извън изброените в зеления списък безопасни страни.

Кехлибарен Списък
Пътуващите, пристигащи в Малта от страните изброени в  „Кехлибарения Списък", трябва да представят сертификат за отрицателен PCR тест за COVID-19 , преди да се качат на полети до Малта. Теста трябва да се извърши в рамките на предходните 72 часа. За по-голяма сигурност, случайни PCR тестове могат да се провеждат на пътниците при пристигане на международното летище в Малта.

Червен Списък
Всички държави, които не са включени в Зеления или Кехлибарения списък, се включват автоматично в „Червения списък". Пътниците, пристигащи от тези страни трябва да са прекарали най-малко 14 дни в една от страните, преди да пристигнат в Малта. Също така се препоръчва пътниците да предоставят PCR тест, който да бъде направен в рамките на 72 часа преди пристигането.

По брой ваксинирани жители, Малта се нарежда на второ място в Европа, след Великобритания, 42 процента от възрастните са ваксинирани с първата доза от ваксината. Делът на ваксинираното население се увеличава с 1% всеки ден и малтийското правителство полага всички усилия да ускори степента на ваксинация.
Малта вече е внедрила протоколите за сигурност Sunny & Safe COVID. Благодарение на това туристите могат да бъдат сигурни, че всички ресторанти, места за настаняване и точки за обслужване ще спазват санитарните правила и ще следят за безопасността.
архив новини ›
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах