Да поговорим за Албания

Да поговорим за Албания
02.06.2017
Албания е една от най-слабо познатите държави в Европа, което се дължи на дългогодишното авторитарно управление на Енвер Ходжа (1941 - 1985). Диктаторът изолира страната от останалия свят, подлага на гонения всички хора с опозиционни възгледи, забранява свободното изповядване на религия и превръща Албания в атеистична република. Едно от множеството странни разпореждания на албанския лидер е да бъдат изградени стотици хиляди противоатомни бункери в цялата страна - за няколко години Албания е покрита с над 700 000 бетонни бункера, които могат да се видят и до днес.
Днес Албания е предимно аграрна държава, произвежда висококачествени биопродукти, които изнася в европейските държави. През последните години започва и развитието на туристическия сектор. Множество туристи са привлечени от хубавите плажове и съхранената самобитна култура. Новата Албания съчетава в себе си буйната и пълна с очарование сила на Средиземноморието и възхитително гостоприемен народ. Това е една от най-евтините морски дестинации в цяла Европа – любителите на морски дарове могат да се насладят на добре приготвени ястия с пресни продукти, на много приемливи цени. 
През деня, докато се препичате на плажа, можете да напазарувате от многобройните местни търговци, които продават всичко, от царевица и сладолед през сувенири до маратонки и дрехи. Вечер слънцето се потапя в морето и плажът до последно е огрян от лъчите му, а гледката оставя вдъхновяваща диря в сърцето.
Ако пък много Ви доскучае на плажа, можете да разнообразите дните си с разходка до столицата Тирана, „градът на хилядите прозорци“ – Берат, чиято старинна част е под закрилата на ЮНЕСКО или съхранената средновековна крепост Круя.
Елате с нас на албанското адриатическо крайбрежие: >>ТУК<<
архив новини ›
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах