Вашата оценка

Да удължим лятото - остров Малта

Да удължим лятото - остров Малта
05.08.2016
Малта е името на държавата и в същото време на най-големият от петте острова на Малтийския архипелаг. Архипелагът е разположен в сърцето на Средиземно море между Европа и Африка, на 90 км южно от Сицилия и на 300 км от брега на Тунис.

Официално наименование:  Република Малта

Малта има  повече от 7000 годишна история. От древни времена към  този важен от стратегическа и търговска гледна точка архипелаг  с  атрактивен климат, са се стремили  всички големи морски сили като финикийци, картагенци, римляни, византийци, араби, испанци, османската империя, французи  и британци. Най-значима в архитектурното и културно наследство обаче е ролята на Суверенния рицарски орден на Св.Йоан Кръстител известен днес под името Малтийски орден.

Малта  получава независимостта  си от Великобритания през 1964 г. но като остава под лоното на британската монархия. През декември 1974 г. Малта променя конституцията си е обявена за Парламентарна Република. Март 1979 от острова си тръгва последният британски войник.

В Малта днес има два официални езика:  английски - тъй като за почти 200 години Малта е част от Великобритания и Малтийски, който е част от семитската езикова група и единственият семитски език признат за официален в Европейския Съюз.
От 1 май 2004 г. Малта е част от Европейския съюз, и е най-малката държава в съюза. Населението на Малта е 423 хиляди души, а територията на целият архипелаг е 316кв. км, от които повече от 2/3 се падат на територията на най - големият от островите, остров Малта

По време на Втората световна война Малта остава единствената територия в централното Средиземноморие, която нацистка Германия и италианските им съюзници не успяват да завладеят. За героизма проявен в тези съдбоносни дни английският монарх Джордж VI  награждава Малтийския народ с Геогиевски кръст за храброст който днес е официален герб и стои на знамето на Република Малта.
Огромно влияние в Малта има Римокатолическата църква. Това се дължи на факта че малтийците са много религиозни хора и  95% от населението са римокатолици. Значимо събитие, което никой турист на острова не трябва пропусне е така наречената Феста. Това е празника на епархийската църква в населеното място. Пищно украсените улици и църква придават уникален вид на събитието. Кулминацията е в последните два дни като тогава празненствата завършват през нощта с потресаващо красиви фойерверки, на които малтийците са опитни майстори.

В допълнение към южното слънце и кристално чистото море Малта има още едно голямо предимство - добротата и гостоприемството на местните жители. Малтийците се самоопределят като едни от най-щастливите хора в Европейският Съюз според ежегодната статистика. Интересна и уникална е малтийската кухня - смесица между сицилиянската и северно- африканската преплетени с френско и испанско влияние останало от времето на Малтийските рицари. В многобройните крайбрежни ресторанти можете да си поръчате от италиански макарони и арабски кус-кус до майсторски приготвени местни морски продукти. Малтийското национално блюдо обаче неочаквано за всички чужденци не е свързано с морето и трябва непременно да се опита - заек във винен сос с чесън. 
Южният бряг в Малта е скалист и предоставя прекрасни възможности за гмуркане тъй като дъното е осеяно с подводни пещери и интересни скални образувания които приютяват много морски обитатели чувстващи се спокойни в тези естествено защитени места. По северното и западното крайбрежие са разположени прекрасни пясъчни плажове, добре оборудвани и предоставящи комфортен отдих за плажуващите.

Мекият и топъл средиземноморски климат привлича туристи целогодишно. Средната температура на въздуха през лятото е + 30°С а през кратката зима се понижава до +13°С +15°С

Малта е истинска историческа, архитектурна и културна съкровищница. От мегалитни храмове по-стари от пирамидите в Египет, през средновековните дворци и крепости до колониалната архитектура наследство от британците. В Малта има над 380 църкви и катедрали - по една за всеки ден от годината. Местата със значимост за световната култура и защитени от ЮНЕСКО са седем и включват столицата Валета. Музеите в Малта са посещавани целогодишно от стотици хиляди туристи от целият свят.

Остров ГОЗО е втория по големина остров от архипелага с население около 50 хиляди. Острова е известен със зеленината и спокойствието си. Островът е свързван с легендата за нимфата Калипсо и Одисей прекарал 7 години в любовен плен. Старата крепост Цитадела още помни безмилостните атаки на османската армия и жестокостите последвали падането на смелата крепост.

ПРАКТИЧНА ИНФОРМАЦИЯ:
Време в Малта :
Централно европейско време :           UTC/GMT +1 час ; 1 час назад от часа в България
Телефонен код: +356.
Парична единица : Евро.
Електричество: Напрежение - 220/50 Херца. Контактите са английски стандарт. Адаптери можете да получите от рецепцията в хотела си .
Улично движение и транспорт: Ляво движение останало от колониалните времена. Добре организиран градски транспорт.
 
архив новини ›
* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах