Как го правят италианците?

Как го правят италианците?
19.03.2019
Понякога ни се струва, че наистина не е честно – има народи, така благословени, че човек без да иска, започва лекичко да им завижда. Да вземем за пример италианците – те са облагодетелствани с древна култура, епично изкуство, усет за красота и стил,  безобразно вкусна храна и за капак – страхотни фигури и дълголетие. Макар някои неща да са дарове от съдбата, то за други ние сме си отговорни, затова можем само да надникнем в кухните им и да се опитаме да откраднем по някоя тайна за хубава храна и хубава фигура.
Нека хвърлим един поглед в случайно избран дом в страната на апетитните изкушения - паста, лазаня, прясно изпечен, хрупкав хляб или дори познатата ни пица – все образи, предизвикващи ароматни видения и внезапен остър глад. Италианската кухня е сред трите най-добри в цял свят и това със сигурност не е случайно. Тя е толкова простичка за приготвяне, а завладява безапелационно сетивата и ни кара да искаме още. Гарнитура от свежи зеленчуци с току-що уловени морски дарове, ароматен зехтин, съчетан с прясна паста и деликатесно сирене за разкош – менюто е така разнообразно и вдъхновяващо, че само при мисълта за възможностите веднага ни се приисква да си спретнем една италианска вечеря или поне да си поръчаме пица.
И после веднага се сещаме колко калории са това и направо ни причернява. Но нека не броим напразно, а да видим как можем само с няколко лесни трика да обърнем резултата в своя полза.
Да започнем отначало:

Какви продукти да изберем?
        Старайте се винаги да предпочитате свежи и пресни продукти, които да подлежат на минимална обработка. Изобилието от пресни, вкусни зеленчуци осигурява здравословната основа от витамини и минерали за тялото. Избирайте предимно пълнозърнести култури, богати на фибри и витамини, но ограничете излишния енергиен прием, като заместите тежките сосове с качествен зехтин или просто с доматен сос. Избягвайте майонеза, салатни дресинги и подобни продукти, но ако съвсем не можете да минете без сос, изберете такъв на основата на сметана.

Как да приготвим пастата?
         Най-предпочитаният начин за приготвяне на пастата в Италия е тип Ал Денте. Приготвена по този начин, пастата остава леко твърда и полусурова, а калориите в нея са значително по-малко от изцяло сварения й вариант. Макар този начин на приготвяне да не е популярен по нашите ширини, ако я консумираме в Италия, то със сигурност ще си я хапнем именно Ал Денте, както само една истинска италианка би я приготвила с любов и желание за семейството си.   
    
Ясно, а сега си хапваме обилно, нали
            Уви, не. Италианците предпочитат по-малки порции, понякога придружени от пресни зеленчуци, салата или парче месо, обикновено риба или пиле. Не е за подценяване и фактът, че богатата на въглехидрати храна като пастата се консумира основно за обяд, когато метаболизмът работи на пълни обороти, а вечерите включват богата салата или някое леко ястие.  Значително улеснение за организма е и създаването на добър хранителен режим, който предполага закуски, обяди и вечери винаги по едно и също време, като така засилва обмяната на вещества.
         И не на последно място – отдайте се на дълга обедна почивка, за да изберете качествена храна за себе си и да си дадете време да й се насладите пълноценно. А и защото си е приятно човек да си почине качествено на обяд. Ако успеете да отделите време и за разходка след хранене, това само може да подобри обстоятелствата (и фигурата ви).

Звучи изпълнимо. Това ли е всичко?
        Почти. Последната малка тайна е тази – истината за добрата храна се крие в отношението и отделеното време за нея. Благодарение на хранителните навици, градени през времето, италианците успяват да запазят нормалното си тегло именно заради правилното им отношение към храната и разбира се, изкуството да я приготвят и консумират.
Храната, освен всичко друго, е и удоволствие и е необходимо да можем да й се насладим с чаша хубаво вино и любимите си хора. И може би именно това е ключът към добрия живот, крепкото здраве и страхотния външен вид.  

Ако искате да опитате автентичните италиански вкусове, разгледайте нашите предложения за почивка в Италия >>ТУК<<
 
архив новини ›
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах