Коледа в чужбина

Коледа в чужбина
08.11.2018
Коледа е семеен празник, но това не означава домашен! Ако искате тази година да вземете семейството и да празнувате в по-различна атмосфера, ето малко информация от нас как посрещат празника в другите страни!

Австрия е страната, в която се ражда известната коледна песен „Зимна нощ", изпълнена за пръв път в църквата „Свети Никола" в Обендорф, близо да Залцбург, през 1818 г. Днес тази песен се пее навсякъде по света. 
В тази страна Коледа е задължително свързана с построяването на яслата, където Христос се ражда. Особено живописна е тази традиция в Тирол, а в Залцбург можете да видите огромна пирамидална конструкция, която пресъздава живота на човечеството до раждането на Христос. 
В навечерието на Коледа австрийците приготвят известния „щрудел" с орехи и плодове, с който ще почерпят близки и познати, но и бедните по улиците. 
Австрия е преди всичко известна с богатата коледна украса, особено на гарите - така австрийците пожелават щастлив празник на всички пътници, които в „святата нощ" отсъстват от домовете си.

Гръцките коледни и новогодишни традиции са особено тясно свързани с религията. Елхата се подрежда на 24 декември и се разваля 12 дни след това - точно след Йордановден или Фота, както го наричат гърците. На Бъдни вечер се яде постно - ошав, баница, щрудел, боб.
В Гърция Коледа е семеен празник. Всички заедно отиват на църква, а на богато украсената трапеза сервират свинско, печена пуйка със зеле, баклава и други сладкиши. Подаръците се раздават на Нова година. Свети Василис е любимият светия на гръцките деца. Той е техният Дядо Коледа.
В Гърция - страна със силни традиции в корабоплаването - коледната елха си съперничи с коледно корабче. Декоративният плавателен съд се прави от хартия или дърво и се украсява с малки разноцветни лампички. Корабчето се поставя до входната врата на къщата или близо до камината. Носът му е обърнат към центъра на дома. 
Традицията, свързана с коледното корабче, е по-разпространена на гръцките острови, но има последователи и в континенталната част на страната. От 1999 г. в центъра на Солун - втория по големина гръцки град - се издига огромна метална конструкция с формата на тримачтов кораб. В съседство до него е и градската коледна елха.

Италия - на 24 декември италианците празнуват и Деня на дървото. Обичаите са много, но общото между тях е големият козунак с грозде и мандарини - панетоне. 
Навсякъде по къщите се отрежда място за яслата. На Коледа италианците ядат преди всичко риба и пържени меса. Не пропускат и пенливото вино. А подаръците за децата ги носи не Дядо Коледа, а самият младенец Исус, който идва през нощта, когато всички спят. Затова масата никога не се раздига в тази нощ, тя остава пълна с ястия и сладкиши, за да може Исус Христос да се подкрепи за здравето на обитателите на дома.

В Германия приготовленията за Коледа започват още през ноември. Пешеходните зони и магазините са с пищна украса и светлини. В Германия Коледа е преди всичко семеен празник. Събира се цялото семейство. Младите отиват при старите, колкото и далече да живеят. Всички заедно сядат около богата трапеза, за да хапнат от традиционните немски специалитети - гъска с ябълки, прочутият щолен, който се прави поне месец преди това, както и други вкусни неща.

Нашите предложения за Коледните празници можете да рзагледате >>ТУК<<
архив новини ›
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах