Вашата оценка

Кралство Йордания - пътуване през вековете

Кралство Йордания - пътуване през вековете
20.05.2023
До колко е позната за българите Йордания? За само едно поколение назад, държавите от Близкия Изток са били немислима дестинация за пътуване. Този район е бил свързван само с постоянните военни конфликти там. Днес, Европа вече ни става тясна. Все повече търсим разнообразие, различни култури и пейзажи.
През последните години Северна Африка се превърна в традиционна за българите дестинация за морска почивка – само на 2-3 часа полет от София, можем да се наслаждаваме на слънчеви дни от март до ноември. Съвсем отскоро, благодарение на редовни и чартърни полети, открихме и неочакваната красота на хашемитско кралство Йордания. В следващите редове, ще споделя впечатления и интересни подробности от моето пътуване в Царството на времето.

Пристигнах в Йордания с директен чартърен полет до Акаба – не много голям град (с население, близко до това на Бургас), разположен в едноименния залив. Страната има едва 25км излаз на Червено море и не се слави като популярно направление за лятна почивка, но пък е чудесен вариант, ако търсите повече приключения, но не искате да се лишите и от лежерен отдих на плажа. Моето пътуване беше през април, температурите бяха над 30 градуса, а водата в морето достатъчно топла за плуване. В самия град плажът не е добре устроен и се използва повече за вечерни пикници от местните. На около десет километра на югоизток (в посока Саудитска Арабия), има по-хубави плажове както за свободно ползване, така и платени. От повечето хотели в града има шатъли до популярните частни плажове, но също така, срещу около 10 динара, можете да вземете такси до безплатния South Beach. Хубаво е да имате обувки за къпане, тъй като има камъни, както и шнорхел, защото веднъж влезли във водата, само на няколко метра от брега, можете да се любувате на чудни коралови рифове, дом на разноцветни малки и по-големи рибки.
Друго удоволствие в града, особено за любителите на шопинга, е огромният местен пазар. Тук можете да изпробвате уменията си в спазаряването на всичко, което харесате. Сдобих с ароматни, типични за района подправки, арабски парфюми, рокли и летни обувки на много добри цени, разбира се фурми и вкусни бисквити с пълнеж от сладко от фурми. Не пропускайте да опитате местния вариант на кюнефе, няма да съжалявате... или пък ще, защото ще го искате всеки ден. Една от най- посещаваните сладкарници в града е Anabtawi Cafe Acaba. Силно препоръчвам! За хранене като цяло има голямо разнообразие, от улична храна до приятни ресторанти с традиционно и рибно меню. Един такъв, който също заслужава внимание, е Papaya. Близо до него пък има бюфет, в който заплащаш вход (около 10 – 15) динара и хапваш от всичко.
Нещо по-интересно е, че моят престой в Йордания съвпадна с последната седмица от Рамадан. От изгрев до залез слънце, местното население не приема храна, вода, въздържа се от тютюн и полов акт. По тази причина, през деня почти всички заведения за хранене бяха затворени (буквално с две-три изключения). Част от магазините също не работеха или отваряха около обяд. При наближаването на залеза, в града започва видимо оживление, всички понасят торби с храни и напитки и в момента, в който слънцето се скрие, заведенията отварят и започват да се пълнят, много хора сядат на беседки, разположени в парковите пространства или пък на плажа и започват да се хранят. Част от магазините затварят, за да могат продавачите спокойно да се нахранят. И след 8- 9ч вечерта, започва животът. Всичко отваря и хората плъзват навсякъде, жените пазаруват, а мъжете изпълват кафенетата, пушат наргилета и гледат.... сериали на огромни телевизори, изкарани навън. По това време можете да видите йорданските жени. Повечето носят дълги и широки черни рокли с дълъг ръкав (джилааб) и косите им са покрити също с черен хиджаб. Други носят дрехи в тъмни или неутрални цветове и също са забрадени. По-малка част са изцяло покрити с никаб (с отвор само за очите) , единици с бурка (с мрежа пред очите). Въпреки че местните са свикнали с туристите, добре е да се съобразявате с местния манталитет и да не ходите из града прекалено разголени, особено вечер, когато по улиците излизат повече забулени жени.

Толкова за Акаба – град, който можете да ползвате за изходна точка за откриване на съкровища! Като говорим за съкровища, няма как да пропуснем Петра – диамантът в короната на кралството. Много е изписано за този уникален исторически и архитектурен шедьовър, затова аз ще се спра само на някои детайли, които биха ви помогнали, ако решите да се впуснете в разглеждането му сами. Нашата компания пристигна във Вади Муса с кола под наем. Щом спряхме на паркинга пред входа на Петра, се появи един услужлив гражданин (те са навсякъде) и ни обясни, че от другата страна на Петра има друг вход и той може да ни закара с неговата кола до там, за да започнем разглеждането от Манастира (най-отдалечения от главния вход обект) и да извървим пътя само в едната посока, тъй като ако влезем през главния вход, трябва да вървим около 3 часа в едната посока и после да се върнем. Ние като жадни за приключения наивници, веднага приехме тази страхотна оферта, срещу 25 динара в отплата. Човекът услужливо ни остави на касата, където служителят ни информира, че ни очаква 2 часа път в пущинака, под жаркото слънце, до заветния манастир. Ако не ни се върви, има осигурен превоз, на цена 5 динара на човек. Изпълнени с енергия в началото на деня, решихме да вървим, но скоро разбрахме, че няма да е толкова лесно и спряхме задаващия се транспорт пътьом. Повозихме се, очаквайки да ни остави директно пред манастира, но и този път сме се излъгали. Спряхме на място, на което чакаха други любезни бербери с магарета. Те ни информираха, че ни очаква още час и половина преход, но те могат да ни извозят за 20-30 минути. Този път поехме пеша и след не много лека „разходка“ по пресечен терен, най-после достигнахме до Манастира. От там вече започва интересната част – амфитеатър, издялан в розова скала, запазени музайки от църква, строена през 5ти век, внушителни гробници и накрая, грандиозната фасада на Съкровищницата, която оставя всеки посетител без думи. Стигайки до тук, ние вече бяхме доста изморени, а и беше препълнено с народ. Решихме да пренощуваме в града и да се върнем до Трезора рано сутринта, за да се насладим на това човешко творение свежи и без тълпите туристи.
Следващия ден започна рано сутринта. Около 7:30 вече бяхме в Петра. Усещането беше наистина необикновено. Имаше малко ентусиасти, въоръжени с фотоапарати и заели популярните за снимки места. Като стана дума за тези „инфлуенсърски“ позиции, само ще спомена, че лесно ще ги откриете – постоянно ще ви предлагат да ви отведат до там, срещу 3-5 динара на човек. Поради малкия поток толкова рано сутринта, имахме възможност да останем доста дълго на позициите за снимки, но недостатъка на тази част на деня е, че светлината не е много добра. Самата фасада е в сянка и не е толкова красиво, колкото следобеда. От тази гледна точка, може би по-подходящо е да изчакате тълпите да се изнесат, към края на работното време на обекта. Все пак си тръгнахме доволни. Успяхме и да направим добри сделки по сергиите. При по-малко хора, продавачите са по-склонни да намалят цените и така се сдобихме с 10 магнита за 1 динар, което оценявам като истински удар! След като се наснимахме и автобусите с туристи от цял свят започнаха да прииждат, ние бяхме готови да продължим към следващото приключение.
Обядвахме вкусно в Al-Mehbash restaurant във Вади Муса и продължихме към червените пясъци на пустинята Вади Рум. Пътят прилича на родните пътища и се движим спокойно. След отбивката от магистралата, се оглеждайте за изоставения влак, който е много атрактивен обект за снимки. Не след дълго, пристигаме до входа на Вади Рум, където се заплаща такса по 5 динара на човек. Имахме предварителна уговорка за сафари с джип и вечеря в пустинята. Десетки кампове има и общо взето всички предлагат едно и също. Има възможност и за нощувка в кампа, но ние не се възползвахме. 2 часа сафари + вечеря излезе 25 динара на човек (след кратък пазарлък, разбира се). Вълнуващо преживяване е и със сигурност си заслужава да го направите. След традиционната берберска вечеря, се отправихме към хотела в Акаба, на около един час път. Легнахме си доволни и изпълнени с емоции от видяното през тези два дни.
Оставихме следващия за отдих, плаж и още покупки от градския пазар. Отпочинахме и решихме, че искаме още от Йордания и се отправихме на север, към Мъртво море и най-ниската точка на Земята. Пътят е доста, около 3 часа в посока, затова тръгнахме сравнително рано, около 7 сутринта. Информирахме се, че по крайбрежието има няколко частни плажове, към хотели, където можеш да се изкъпеш в морето и да ползваш екстри като душ (който е задължителен след топване в Мъртво море), кални бани, на някои места се включва и обяд. Нашият план обаче включваше съвсем кратък престой на морето, след което да посетим някакъв горещ извор, за който чухме пътьом. И така, карайки по пътя, видяхме барака и течаща от маркуч вода на пътя. Веднага решихме, че това е нашето място. Отбихме, появи се един човек, който любезно ни насочи как да стигнем до морето и ни каза, че после може да се изкъпем на маркучите безплатно. Тук също е добре да имате обувки за плуване, защото опасността да се нарежете на солни кристали не е малка. Пробвахме четенето на книга в морето, с което аз лично от дете свързвам това море. Доста интересно е усещането. Един от спътниците ни не може да плува, но се престраши да се отпусне във водата и беше наистина впечатлен, че не потъва. Последва къпане в импровизираната баня край пътя, оставихме няколко динара на нашия домакин, той доволен и ние доволни, продължихме по пътя си.
Запътихме се към най-голямата изненада за нас в Йордания, тъй като не бяхме чували за следващия природен обект. След шофиране по доста тесен път, през местност, която изглежда като кратери на вулкан, сериозно изкачване и стръмно спускане, се озовахме отново под морското ниво, пред горещ водопад, под който още римляните са изградили басейни. Наоколо има беседки и можеш да прекараш цял ден там. Ние имахме около 2 часа, които ни бяха достатъчни да се насладим на тази впечатляваща „баня“. Пътят обратно се вие към морето и се открива прекрасна панорама. Това беше последният ни ден в Йордания. Върнахме се привечер, за да имаме време да съберем всички впечатления и сувенири в багажа, хапнахме по едно последно кюнефе и бяхме готови да си тръгнем от тази изненадващо завладяваща дестинация!

Ако и вие, приятели, искате да опознаете една различна земя и култура, резервирайте своята почивка в Кралство Йордания още сега >>ТУК<<

Снимки от това вълнуващо приключение: >>ТУК<<
архив новини ›
* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах