Вашата оценка
Средиземноморска диета или най-вкусните ястия в Гърция, Италия и Испания
31 Юли 2022 г.

Лятото е време за почивка, а почивката е времето да се поглезим. Ти, приятелю, заслужаваш поне няколко дни в годината, в които да не чуваш и задаваш досадните реплики: Днес какво ще ядем? Кой ще пазарува? И може би най-неприятната: твой ред е да миеш чиниите!
Всеки има нужда от малко време, в което да се отърси от еднообразното ежедневие и да погали сетивата си с интересна храна, разбира се, придружена с подходяща напитка.
И точно сега си представи как се любуваш на слънцето, което бавно се потапя в морето, кожата ти е с приятен, матов загар и в ръка държиш чаша вино, което оставя свежи нотки в устата след отпиване. Тук идва мястото и на храната, която трябва да допълни подобаващо тази приказна картина.
Специално за вас, приятели, подбрахме няколко ястия от любими летни дестинации, които трябва да опитате!
В Средиземноморската кухня има много близки подправки и компоненти, но в същото време, всяка от южноевропейските държави се слави с неповторими местни ястия.
Гърция се гордее както с уличната си храна, така и с традиционни месни и рибни специалитети.
За начало, можем да започнем с небезизвестната Гръцка салата или както я наричат местните – хориа́тики салата (в превод на български „селска салата“). Тя е едно от емблематичните ястия не само на гръцката гастрономия, но и на Средиземноморската кухня като цяло. Основните ѝ съставки са: домати, краставици, зелена чушка, маслини, червен лук, сирене „фета“, зехтин, сол и риган.
Сувлаки е популярен избор, когато искате да хапнете на крак или в таверна. Представлява малки парчета месо или зеленчуци, нанизани на шиш. Може да се сервира като отделно ястие или увито в гръцка питка. Месото най-често е агнешко или свинско, но може да се намери и пилешко.
Гърците, също като нас, имат мусака, но там тя се приготвя с патладжан, мляно месо (обикновено агнешко), доматено пюре и лук. Не се изненадвайте, ако ястието е подправено с канела.
Любителите на морската храна могат да си доставят несравнимо удоволствие, опитвайки октоподите и калмарите на скара. Най-често се сервират само със сос от зехтин, лимон и подправки. Простичко, диетично и много, много вкусно. Към тази морска фиеста можем да добавим и миди саганаки – приготвени с леко пикантен сос и сирене фета, поръсени с ароматни подправки.
За десерт, опитайте лукумадес – малки, пухкави хапки, които веднага след пържене се потапят в ароматен мед и се гарнират с канела и орехи или печен сусам.
Италия е всепризнатата кралица на пастата и пицата. Тук това са най-често срещаните ястия, а разнообразието им е невъобразимо. Всеки район се гордее със собствени, местни рецепти за приготвяне на различни видове пица и паста и всички са божествено вкусни.
Може би ще се учудите, че най-известна е най-обикновената пица, само с три съставки (доматен сос, моцарела, босилек) – Маргарита. Създадена за първи път в Неапол, по повод посещението на кралица Маргарита в града, тя се превръща в символ на Италия. Ако някой път посещавате града, можете да опитате автентичния й вкус в най-старата пицария в света – Antica Pizza Port’Alba и ще разберете защо пицата, приготвена в Италия, не може да се сравни с никоя друга по света.
В крайморските райони, както и в другите средиземноморски страни, са популярни морските дарове, но разликата е, че тук, обикновено се сервират със спагети или друг вид паста. Спагетите най-често се поднасят, гарнирани с пресни домати, магданоз и зехтин.
Вечният град – Рим и провинция Лацио е родното място на Паста Карбонара. Днес това ястие се предлага по целия свят, но да го опитате там, където е създадено, определено си заслужава един кратък полет от София.
В Италия рядко ядат салати, но пък на обяд често консумират супа. Минестроне е класическа италиянска супа, която се приготвя от различни зеленчуци. В зависимост от района и сезона, в който се намирате, можете да я опитате в най-различни вариации – с картофи, бобови, паста, ориз, домати, целина, моркови.
Независимо къде се намирате в Италия, винаги си оставяйте място за десерт, защото лакомствата са поразително вкусни. Няма как да се ограничим само до един, но и няма да можем да изброим всичко, което си заслужава да опитате. Домашният сладолед или така изкушаващото джелато се предлага в толкова богато разнообразие, че никога няма да усетите два пъти един и същ вкус. Каноли задължително трябва да опитате в Сицилия, а ако попаднете в Италия около Коледа, не пропускайте домашно приготвено Панетоне.
Третата наша любима дестинация, която предоставя терен за Средиземноморска диета, е огнена Испания!
Както и в Италия, и тук всяка област има свои кулинарни творения. Paella (паея или паеля на български) се предлага в цялата страна, но родното й място е Валенсия. Като крайбрежен район, разбира се и тук са на почит морските дарове, затова един от най-популярните варианти на паеля се приготвя от ориз и морски дарове. Друг вид е паеля с пилешко и заешко месо, а третата вариация е „паеля микста“, която съчетава вкуса на морските дарове с пилешко и заешко месо. Подправката, която отличава валенсианската паеля от други видове ястия с ориз, е шафранът.
В южна Испания, където през по-голямата част от годината е доста горещо, предпочитат студени ястия, като Гаспачо. В различни райони то може да се срещне като топла супа, салата и дори яхния, но в Андалусия, където е създадено, представлява студена супа, съставена от домати, чесън, зехтин, лук и краставица.
Ако се чудите какво мезе да си поръчате към виното в Мадрид, това несъмнено е хамон. От него също можете да опитате различни видове (серрано, крудо, иберико). Комбинацията с пъпеш е изключително интетесна и популярна в някои райони. В испанската столица съществуват заведения, наричани Museo del Jamon - притежават интетесен интериор, а от тавана висят множество свински бутове.
Друго подходящо допълнение към напитката ви, което се предлага в повечето барове, е тапас – малки хапки, които гарнирани с всичко, което можете да си представите.
Абсолютна класика в Испания е тортилята – нещо като омлет с картофи и лук. Разпространена е в цялата страна, с малки разлики от район до район.
За десерт, изберете чурос - хрупкаво, изключително вкусно, пържено тесто, което се поднася с течен шоколад или пудра захар. Друг традиционен сладкиш, който можете да донесете за приятелите си, е турон. Представлява сладко тесто, което се приготвя чрез термична обработка на мед (или захар), към него се добавят печени и белени бадеми.
Посещението на различни държави не е просто промяна на местоположението. Докосването до чужда култура обогатява човека и придава смисъл на пътуването. Храната е основна част от живота и бита на хората и един от най-лесните начини да усетим автентичната атмосфера на избраната дестинация.
Изберете вашето място за почивка и с удоволствие ще ви отведем да опитате изброените от нас и много други произведения на кулинарното изкуство.
Всеки има нужда от малко време, в което да се отърси от еднообразното ежедневие и да погали сетивата си с интересна храна, разбира се, придружена с подходяща напитка.
И точно сега си представи как се любуваш на слънцето, което бавно се потапя в морето, кожата ти е с приятен, матов загар и в ръка държиш чаша вино, което оставя свежи нотки в устата след отпиване. Тук идва мястото и на храната, която трябва да допълни подобаващо тази приказна картина.
Специално за вас, приятели, подбрахме няколко ястия от любими летни дестинации, които трябва да опитате!
В Средиземноморската кухня има много близки подправки и компоненти, но в същото време, всяка от южноевропейските държави се слави с неповторими местни ястия.
Гърция се гордее както с уличната си храна, така и с традиционни месни и рибни специалитети.
За начало, можем да започнем с небезизвестната Гръцка салата или както я наричат местните – хориа́тики салата (в превод на български „селска салата“). Тя е едно от емблематичните ястия не само на гръцката гастрономия, но и на Средиземноморската кухня като цяло. Основните ѝ съставки са: домати, краставици, зелена чушка, маслини, червен лук, сирене „фета“, зехтин, сол и риган.
Сувлаки е популярен избор, когато искате да хапнете на крак или в таверна. Представлява малки парчета месо или зеленчуци, нанизани на шиш. Може да се сервира като отделно ястие или увито в гръцка питка. Месото най-често е агнешко или свинско, но може да се намери и пилешко.
Гърците, също като нас, имат мусака, но там тя се приготвя с патладжан, мляно месо (обикновено агнешко), доматено пюре и лук. Не се изненадвайте, ако ястието е подправено с канела.
Любителите на морската храна могат да си доставят несравнимо удоволствие, опитвайки октоподите и калмарите на скара. Най-често се сервират само със сос от зехтин, лимон и подправки. Простичко, диетично и много, много вкусно. Към тази морска фиеста можем да добавим и миди саганаки – приготвени с леко пикантен сос и сирене фета, поръсени с ароматни подправки.
За десерт, опитайте лукумадес – малки, пухкави хапки, които веднага след пържене се потапят в ароматен мед и се гарнират с канела и орехи или печен сусам.
Италия е всепризнатата кралица на пастата и пицата. Тук това са най-често срещаните ястия, а разнообразието им е невъобразимо. Всеки район се гордее със собствени, местни рецепти за приготвяне на различни видове пица и паста и всички са божествено вкусни.
Може би ще се учудите, че най-известна е най-обикновената пица, само с три съставки (доматен сос, моцарела, босилек) – Маргарита. Създадена за първи път в Неапол, по повод посещението на кралица Маргарита в града, тя се превръща в символ на Италия. Ако някой път посещавате града, можете да опитате автентичния й вкус в най-старата пицария в света – Antica Pizza Port’Alba и ще разберете защо пицата, приготвена в Италия, не може да се сравни с никоя друга по света.
В крайморските райони, както и в другите средиземноморски страни, са популярни морските дарове, но разликата е, че тук, обикновено се сервират със спагети или друг вид паста. Спагетите най-често се поднасят, гарнирани с пресни домати, магданоз и зехтин.
Вечният град – Рим и провинция Лацио е родното място на Паста Карбонара. Днес това ястие се предлага по целия свят, но да го опитате там, където е създадено, определено си заслужава един кратък полет от София.
В Италия рядко ядат салати, но пък на обяд често консумират супа. Минестроне е класическа италиянска супа, която се приготвя от различни зеленчуци. В зависимост от района и сезона, в който се намирате, можете да я опитате в най-различни вариации – с картофи, бобови, паста, ориз, домати, целина, моркови.
Независимо къде се намирате в Италия, винаги си оставяйте място за десерт, защото лакомствата са поразително вкусни. Няма как да се ограничим само до един, но и няма да можем да изброим всичко, което си заслужава да опитате. Домашният сладолед или така изкушаващото джелато се предлага в толкова богато разнообразие, че никога няма да усетите два пъти един и същ вкус. Каноли задължително трябва да опитате в Сицилия, а ако попаднете в Италия около Коледа, не пропускайте домашно приготвено Панетоне.
Третата наша любима дестинация, която предоставя терен за Средиземноморска диета, е огнена Испания!
Както и в Италия, и тук всяка област има свои кулинарни творения. Paella (паея или паеля на български) се предлага в цялата страна, но родното й място е Валенсия. Като крайбрежен район, разбира се и тук са на почит морските дарове, затова един от най-популярните варианти на паеля се приготвя от ориз и морски дарове. Друг вид е паеля с пилешко и заешко месо, а третата вариация е „паеля микста“, която съчетава вкуса на морските дарове с пилешко и заешко месо. Подправката, която отличава валенсианската паеля от други видове ястия с ориз, е шафранът.
В южна Испания, където през по-голямата част от годината е доста горещо, предпочитат студени ястия, като Гаспачо. В различни райони то може да се срещне като топла супа, салата и дори яхния, но в Андалусия, където е създадено, представлява студена супа, съставена от домати, чесън, зехтин, лук и краставица.
Ако се чудите какво мезе да си поръчате към виното в Мадрид, това несъмнено е хамон. От него също можете да опитате различни видове (серрано, крудо, иберико). Комбинацията с пъпеш е изключително интетесна и популярна в някои райони. В испанската столица съществуват заведения, наричани Museo del Jamon - притежават интетесен интериор, а от тавана висят множество свински бутове.
Друго подходящо допълнение към напитката ви, което се предлага в повечето барове, е тапас – малки хапки, които гарнирани с всичко, което можете да си представите.
Абсолютна класика в Испания е тортилята – нещо като омлет с картофи и лук. Разпространена е в цялата страна, с малки разлики от район до район.
За десерт, изберете чурос - хрупкаво, изключително вкусно, пържено тесто, което се поднася с течен шоколад или пудра захар. Друг традиционен сладкиш, който можете да донесете за приятелите си, е турон. Представлява сладко тесто, което се приготвя чрез термична обработка на мед (или захар), към него се добавят печени и белени бадеми.
Посещението на различни държави не е просто промяна на местоположението. Докосването до чужда култура обогатява човека и придава смисъл на пътуването. Храната е основна част от живота и бита на хората и един от най-лесните начини да усетим автентичната атмосфера на избраната дестинация.
Изберете вашето място за почивка и с удоволствие ще ви отведем да опитате изброените от нас и много други произведения на кулинарното изкуство.
Календар
нашите оферти по месеци
Защо да пътуваш с Алоха Травел?
Алоха Травел ООД е създадена през 2013-та година и екипът ни е помогнал на хиляди клиенти да осъществят своето пътуване из целия свят!
Индивидуален подход в обслужването – ние сме тук, за да отговорим на всички твои въпроси преди и по време на твоето пътуване!
Имаме признанието на EU Business News за най-доверена туристическа агенция в България за 2024-та година! Ти също можеш да ни се довериш!
При нас ще откриеш офертите на най-големите туроператори, наши авторски програми, които няма да намериш другаде, както и турове, които сме готови да изготвим специално за теб!
Отзиви от клиенти
Aloha Travel, екскурзията до Рим беше великолепна! Благодаря за добрата организация! Благодаря на екскурзовода ни Поли, която не само разказва увлекат...
Цветомира Георгиева
Благодаря ви за перфектната организация, точност и прекрасно отношение при планирането и осъществяването на почивката в Малта!
За първи път ползвах А...
KrasiMira Dulgerova
Благодарим ви Алоха Травел за чудесната почивка в Египет 19. - 26.11. 2022. Избрахме програмата "Перлите на Египет- Кайро и Хургада" и няма да крия,...
Miglena Hristova
Много добре организирана екскурзия/френската ревиера/с много ерудиран екскурзовод....
Ани Стоянова
Изключително коректна и отзивчива компания със страхотни екскурзоводи. Благодаря!...
Nevena Tzeneva
Благодаря за бързата реакция по отношение на специфичните ни изисквания по пътуването и перфектната организация на пътуването ни до Малта ! Специални ...
Kristina Andonova
Благодаря Ви, получих специалното внимание, от което всеки човек има нужда! Препоръчвам Алоха като професионалисти, точни и коректни, Благодаря Ви, бъ...
Nadezda Milcheva
🔝Изключително доволни сме от избора си на екскурзия до Мароко чрез Алоха Травел🔝
Голямо Благодаря на Мария и Елена за професионалното...
Teodora Stoimenova
С Алоха прекарахме една страхотна почивка в Доминикана! Момичетата бяха невероятни - винаги усмихнати, готови да помогнат и много професионални. Благо...
Еlena Raynova
Абонамент за бюлетин