Фамагуста – призрачният град на Кипър

Фамагуста – призрачният град на Кипър
30.01.2018
Кипър завладява. Веднъж стъпили на това приказно късче земя, със сигурност ще поискате пак да се върнете. Атмосферата, златистите плажове, кристалната морска вода и топлите слънчеви лъчи, всичко необходимо за перфектна почивка. А ако сте от по-любознателните туристи, които не се задоволяват  със слънчеви бани с фрапе в ръка, то островът няма да разочарова и Вас. Ако се спънете в нещо, то ще е историческа забележителност. Търсите романтика? Тук със сигурност ще я откриете. Близо до град Пафос е родното място на гръцката богиня на любовта Афродита. Кипър е и мястото, където се заражда една от най-великите любовни истории на всички времена, приказката на Антоний и Клеопатра. След противоречивата им сватба, Антоний бил толкова влюбен в прекрасната египетска кралица и толкова отчаян как да й покаже нестихващата си любов, че легендата разказва, че й подарил Кипър, островът, който отразява неземната й красота…
Съвременната история също е оставила своя отпечатък и днес островът крие най-строго пазената тайна на Средиземно море.
Природата, легендите, най-чистите води в Европа, привличат туристи още от средата на миналия век. Курортът процъфтява. Богати и известни хора от цял свят - като Ричард Бъртър и Бриджит Бардо - са привлечени там заради едни от най-добрите плажове в Кипър. А местният хотел „Арго" е спряган за любим на Елизабет Тейлър.
Преди около 40 години обаче всичко се променя. Заради нажежаване на етническото напрежение гръцката военна хунта прави опит за преврат. Турция напада Кипър и окупира една трета от северната част на острова. Така се създава т.нар. Севернокипърска турска република. Разделението остава и днес.
Докато войските напредват към Вароша, местната гръцко-кипърска общност панически бяга, възнамерявайки да се върне обратно, когато положението се успокои. Турските военни ограждат курорта с телени мрежи. Животът там изчезва, а Вароша се превръща в град-призрак. До ден днешен.
С резолюция от 1984 г. ООН призовава да й бъде предаден контролът над Вароша и да се забранят всякакви опити за заселването му с нови общности, различни от избягалото население.
Такъв е случаят на семейство Маркидес. Евакуацията им съвпада с тяхната сватба. Подаръците от този ден все още стоят неотворени на тавана на изоставената им къща. Местните разказват, че покрай бягството забравили тигани върху включени котлони.
За първи път през 2003 г. забраната за пътуване до Вароша е облекчена. Така възможност да преминат отвъд, получават кипърците от двете страни на курорта - буферната зона на ООН, известна още като „Зелена линия".
Днес Фамагуста се посещава от туристи. За тези, които успеят да надникнат във Вароша, чувството е много странно… Може да се види изоставено пране по някои от балконите, нераздигнати чинии по масите. Къщи, магазини, улици, потънали в прах.
Е, заинтригувахме ли Ви?
 
архив новини ›
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах