Вашата оценка

Босна и Херцеговина

КУРОРТИ В Босна и Херцеговина

Неум

Сгушена между Хърватска, Сърбия и Черна Гора, Босна и Херциговина е истински рай за любителите на природата и планиснките приключения. Магичните пейзажи на централните Динарски Алпи, съчетани със свежия микс от алпийски и средиземноморски климат, очароват безброй любители на спорта и планиския туризъм.
Босна и Херциговина ще ви очарова не само с красивата си природа, но и интересната си история, древни традиции и богато културно наследство. За да се докоснете до всичко това, е най-добре да прекарате поне няколко дни в столицата Сараево. Това е един очарователен град, в който още щом попаднете ще се почуствате толкова уютно, сякаш сте у дома.
Разходката ви из града ще ви отведе назад в миналото, когато градът е водил множество тежки битки срещу чужди завоеватели. Тъй като е бил под владението на различни могъщи империи, днес в  Сараево се преплитат толкова различни култури и традиции. Може би не са много местата в света, на които моежте да видите православна и католическа църква, синегога и джамия да бъдат разположени само на една ръка разстояние по между си. А докато се разхождате из града, няма как да не ви направят впечатление милите и топли местни жители, за които семейните ценности са винаги на първо място – ако имате шанса да общувате с тях ще разберете, че за сараевци приятелството и семейството е най-голямото богатство.
Туристически дeстинации: Сараево, Мостар, Вишеград, Требине, Фоча

Площ - 51 129 km²
Столица - Сараево
Най-голям град - Сараево
Официален език - босненски, сръбски и хърватски език
Население - 3,981,239 (2007) 
Етнически състав - 44% бошняци, 31% сърби, 17% хървати и 6% югославяни.
Религия - католици, православни и мюсюлмани  
Климат - субтропичен средиземноморски   
Средни температури - януари (-3, 3°С); юли (14, 27°С)   
Валута - Конвертабилна марка (BAM)
Часова зона: UTC +1
Телефонен код: +387
Internet TLD: .ba


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Босна и Херцеговина:
Адрес: ul. Radnička 30, 71000 Sarajevo
Телефон: +387 33 668 191
Факс: +387 33 668 189
Дежурни телефони в извънработно време:
+387 603 210 397
Е-mail: Embassy.Sarajevo@mfa.bg

Визов режим: Валидна лична карта или международен паспорт. Българските граждани могат да влизат многократно на територията на Босна и Херцеговина без виза за срок общо до 90 дни в рамките на 180 дни.

Митнически изисквания: В Босна и Херцеговина могат да се внасят безмитно в личния багаж стоки от нетърговски характер, подаръци и сувенири на стойност до 200 конвертируеми марки.
Безмитно могат да бъдат внесени също 200 къса цигари или 250 грама тютюн, както и алкохолни напитки – 2 литра вино или 1 литър твърд алкохол.

Здравни изисквания: Няма изисквания за задължителни ваксинации преди влизане в страната.Българските граждани е необходимо да имат пътна и медицинска застраховка в размер не по-малко от 30000 евро, важаща за периода на пътуването в Босна и Херцеговина.

Питейна вода: Препоръчва се използването на бутилирана вода.

Национална кухня: Босна и Херцеговина нямат ясно обособена национална кухня. Както и при другите държави от бивша Югославия, тук се преплитат множество ястия от различни европейски кухни.

Електро захранване: 220 V

Престъпност и безопастност: Поради наличие на значителен брой нерегистрирано от населението оръжие, да се избягват конфликти с местни лица. Препоръчва се личните автомобили и товарни МПС да не се оставят без наблюдение, включително и на платени паркинги.

Практически съвети: В Босна и Херцеговина все още има около 220 000 недеактивирани противопехотни мини. Изключително важно е да не се ходи по мека повърхност, в непроверени райони и изоставени сгради, както и да не се игнорират оградените с жълта лента с надпис „МИНЕ/MINE” райони. Да се избягват спирания по пътя, навлизания в храсти, да не се излиза извън обозначените паркинги и места за почивка, разходка и туризъм.

 


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах