Босна и Херцеговина

КУРОРТИ В Босна и Херцеговина

Неум

Сгушена между Хърватска, Сърбия и Черна Гора, Босна и Херциговина е истински рай за любителите на природата и планиснките приключения. Магичните пейзажи на централните Динарски Алпи, съчетани със свежия микс от алпийски и средиземноморски климат, очароват безброй любители на спорта и планиския туризъм.
Босна и Херциговина ще ви очарова не само с красивата си природа, но и интересната си история, древни традиции и богато културно наследство. За да се докоснете до всичко това, е най-добре да прекарате поне няколко дни в столицата Сараево. Това е един очарователен град, в който още щом попаднете ще се почуствате толкова уютно, сякаш сте у дома.
Разходката ви из града ще ви отведе назад в миналото, когато градът е водил множество тежки битки срещу чужди завоеватели. Тъй като е бил под владението на различни могъщи империи, днес в  Сараево се преплитат толкова различни култури и традиции. Може би не са много местата в света, на които моежте да видите православна и католическа църква, синегога и джамия да бъдат разположени само на една ръка разстояние по между си. А докато се разхождате из града, няма как да не ви направят впечатление милите и топли местни жители, за които семейните ценности са винаги на първо място – ако имате шанса да общувате с тях ще разберете, че за сараевци приятелството и семейството е най-голямото богатство.
Туристически дeстинации: Сараево, Мостар, Вишеград, Требине, Фоча

Площ - 51 129 km²
Столица - Сараево
Най-голям град - Сараево
Официален език - босненски, сръбски и хърватски език
Население - 3,981,239 (2007) 
Етнически състав - 44% бошняци, 31% сърби, 17% хървати и 6% югославяни.
Религия - католици, православни и мюсюлмани  
Климат - субтропичен средиземноморски   
Средни температури - януари (-3, 3°С); юли (14, 27°С)   
Валута - Конвертабилна марка (BAM)
Часова зона: UTC +1
Телефонен код: +387
Internet TLD: .ba


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Босна и Херцеговина:
Адрес: ul. Radnička 30, 71000 Sarajevo
Телефон: +387 33 668 191
Факс: +387 33 668 189
Дежурни телефони в извънработно време:
+387 603 210 397
Е-mail: Embassy.Sarajevo@mfa.bg

Визов режим: Валидна лична карта или международен паспорт. Българските граждани могат да влизат многократно на територията на Босна и Херцеговина без виза за срок общо до 90 дни в рамките на 180 дни.

Митнически изисквания: В Босна и Херцеговина могат да се внасят безмитно в личния багаж стоки от нетърговски характер, подаръци и сувенири на стойност до 200 конвертируеми марки.
Безмитно могат да бъдат внесени също 200 къса цигари или 250 грама тютюн, както и алкохолни напитки – 2 литра вино или 1 литър твърд алкохол.

Здравни изисквания: Няма изисквания за задължителни ваксинации преди влизане в страната.Българските граждани е необходимо да имат пътна и медицинска застраховка в размер не по-малко от 30000 евро, важаща за периода на пътуването в Босна и Херцеговина.

Питейна вода: Препоръчва се използването на бутилирана вода.

Национална кухня: Босна и Херцеговина нямат ясно обособена национална кухня. Както и при другите държави от бивша Югославия, тук се преплитат множество ястия от различни европейски кухни.

Електро захранване: 220 V

Престъпност и безопастност: Поради наличие на значителен брой нерегистрирано от населението оръжие, да се избягват конфликти с местни лица. Препоръчва се личните автомобили и товарни МПС да не се оставят без наблюдение, включително и на платени паркинги.

Практически съвети: В Босна и Херцеговина все още има около 220 000 недеактивирани противопехотни мини. Изключително важно е да не се ходи по мека повърхност, в непроверени райони и изоставени сгради, както и да не се игнорират оградените с жълта лента с надпис „МИНЕ/MINE” райони. Да се избягват спирания по пътя, навлизания в храсти, да не се излиза извън обозначените паркинги и места за почивка, разходка и туризъм.

 


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах