Сицилия

Сицилия e административен регион в Италия, който се ползва със специален автономен статут. Има население от 5 милиона жители. Сицилия е най-големият остров в Средиземно море, с площ 25 460 кв.км. Островът е отделен от Апенинския полуостров чрез Месинския пролив. Сицилия мие бреговете си в три морета: Тиренско, Йонийско и Средиземно. От Африка я отделят 135 км. Релефът е предимно хълмист и планински.
На острова се намира вулканът Етна, висок 3323 м.
Сицилия е популярна туристическа дестинация, има богата история, свидетелство затова са многобройните запазени храмове и акрополи на древногръцки градове в днешните градове - Катания, Сиракуза, Палермо и в Таормина; известните римски мозайки, красивите катедрали и църкви. Великолепните кристални води на острова и величествената планина Етна уставят неповторимо усещане у всеки, който го посети.

Катания е пристанищен град и община в Сицилия, Южна Италия. Градът е административен център на едноименната провинция Катания в област (регион) Сицилия. Символът на града е u Liotru или фонтана слон - творение на Джовани Батиста Вакарини, монтиран през 1736г. Бароковият градски център е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Там има около 100 - тина църкви, базилики и светилища, които можете да разгледате. Известният композитор на опери Винченцо Белини е бил роден в Катания, а на мястото на къщата му се помещава музей. 

Палермо е пристанищен град в Италия. Палермо се намира в северозападната част на остров Сицилия, вдясно от залива Палермо в Тиренско море. Градът е познат с богатата си история, култура, архитектура и гастрономия. Интересни архитектурни обекти са катедралата на Палермо (характерно при нея е сливането на много стилове, което е следствие от дългата история на допълнения, промени и възстановявания), нормандския дворец, един от най – красивите италиански дворци, който е изключителен пример за нормандската архитектура.

Таормина е град-община на източния бряг на остров Сицилия в провинция Месина, Италия. Намира се на около 40 км. североизточно от Етна на Йонийско море между Месина и Катания. От Месина е отдалечен на 45 км, а от Катания на 57 км.
Днешният град е новооснован през Средновековието, след като древният град е разрушен от арабите.
Широките плажни ивици и античните руини са привлекли вниманието на европейската интелигенция и днес градът е известен като най-модния курорт на Сицилия.

 

 

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах